UCB Memorial Stadium

The California Memorial Stadium is a renowned fixture on the UC Berkeley campus. The athletic stadium underwent a massive, multi-faceted $400 million renovation. This planning and design venture required years of joint effort from the designers and the university to meet the challenges presented by this major seismic design and historic upgrade as the Stadium is located directly on the Hayward Fault Line. The project also features the Student-Athlete High Performance Center (SAHPC), which is built three-stories below ground.
The iconic Memorial Stadium’s structural design features independent stadium segments which allow each part of the stadium to move independently during an earthquake. Despite replacing the majority of the stadium, the project preserved the original oval shape (reminiscent of a Roman Coliseum) and restored the historic exterior façade.
With 60,000 seats, the stadium houses extensive amenity spaces for athletes and fans, including a 350-foot long press box. The two-story press box and club levels offer splendid views of the San Francisco Bay and Golden Gate.
The innovative Simpson Center that houses thirteen university teams, blends seamlessly into the hillside with a public plaza atop, that frees up space within the stadium. The project prioritized sustainability, which speaks directly to the core values of Bellecci. Of the total construction debris, 99% was ultimately recycled and the project included the replanting of 134 trees. New bleachers were installed, made from recyclable aluminum.
Bellecci is proud to have been the project civil engineers for utilities, demolition, street improvements, site improvements, and hydrology/hydraulics for this amazing project to ensure a seismically safe, state-of-the-art experience for athletes, students, and fans alike. Bellecci served on the project team for four years and was instrumental member of the design team during both design and construction phase of the project.

UCB Duct Bank

We have the privilege of working on a groundbreaking project in collaboration with UC Berkeley, and P2S Inc. The primary objective is the development of Switching Station 8 (SS8), which includes a nine -thousand-foot electrical duct bank that will connect the Old Art Gallery at the center of the campus to Grizzly Peak at the top of the hill. This is an innovative initiative that will require an immense amount of coordination and attention to detail.
Our role in this project is vital, as we will be responsible for navigating the complex network of utilities and underground infrastructure on the UC Berkely campus. With our extensive knowledge of the campus utilities and our expertise in joint trenching, we will support P2S Inc. in sorting out cable sizes, power supplies, and loads, and balancing them from Switching Station 1 and Switching Station 2.
The installation of twenty-five vaults, each measuring twelve by ten feet, is expected to be one of the major challenges of this project. For nearly two miles, we will place these vaults at four-hundred-feet intervals; and finding suitable locations for them without causing obstructions will be a daunting task. We are confident, however, that our experience, careful planning, and design will enable us to install the vaults seamlessly, without disrupting the natural beauty of the campus.
We are immensely proud of our contribution to this project, and we believe it will have a transformative impact on the UC Berkeley Campus. It was a true collaboration between our company, UC Berkeley, P2S Inc., and other partners, and we are honored to have been a part of such an important initiative. We are dedicated to ensuring 100% completion of the plans by Summer 2023, ensuring the project has the time to raise funds and continue its development.

UC Berkeley East Campus Utility Improvements

At Bellecci, we took on a remarkable endeavor to meet the ambitious objectives set by UC Berkeley East Campus, guaranteeing a seamless integration of the new six-story Haas Business School building Addition. Our commitment to delivering exceptional results and our track record in utility undergrounding and relocation projects made us the trusted choice for UC Berkeley’s East Campus utility improvements.
With precision and expertise, we tackled the challenge of relocating existing utilities to accommodate the new building footprint. This required careful planning and coordination to maintain uninterrupted services while ensuring the safety and functionality of the infrastructure. Our one-of-a-kind design solution comprised constructing a personalized, extensive intersection structure encircling the existing culvert and the complex redirection of water pipelines. By diverting water around critical areas, we paved the way for the construction of the building and preserved the integrity of the natural environment.
Throughout the project, we encountered unexpected challenges that tested our problem-solving abilities. We expertly handled the challenges of managing traffic flow, accommodating fire access, and ensuring pedestrian access points and safety. Our team’s ability to adapt and strategically pivot allowed us to overcome hurdles and deliver exceptional outcomes.
The UC Berkeley East Campus utility improvements project stands as a testament to our dedication to excellence and our ability to deliver transformative solutions even in complex situations. With a focus on efficiency, safety, and sustainability, we are proud to have contributed to the growth and development of this prestigious institution.

South San Francisco Undergrounding

The joint trench project we completed for the City of San Francisco was a complex and intricate undertaking that involved a range of tasks. Our goal was to underground utilities in anticipation of the construction of a new city hall and police station. As leaders in trenching and undergrounding, the city hired us to coordinate with all utility companies involved in the project.
Before the new City Hall and Police station construction could begin, all overhead poles along Antoinette Lane needed to be removed. This required coordination with several utility companies, private property owners, and even the Bay Area Rapid Transit (BART) to ensure the project’s smooth execution. Although the project only covered one city block, we prioritized Phase I, as it was a necessary step in triggering the construction of the police headquarters and city hall.
We conducted extensive coordination and detailed project breakdowns of joint trench participants, including determining the number of primary and secondary services, as well as AT&T and Comcast conduit in each trench. This helped us to determine trenching costs and the cost sharing for each utility company. As part of a Rule 20A project, we worked closely with the utility companies to ensure the city reimbursed them.
BART’s involvement added an extra layer of complexity, as we had to determine where the lines were and reconnect the parcel without disruption. Throughout the project, we also had to remain flexible and coordinate with other developers in the area, including Summerhill Homes, which was working on a project on the south side. Coordination included locating boxes, undergrounding, and ensuring our work did not affect their project.
The successful completion of this project is a testament to our expertise in joint trenching and our ability to coordinate with multiple stakeholders to ensure the project is completed on time and within budget. Because of the success of this project, the city hired us for another trenching project which is currently underway. Our team’s expertise and experience in this field have made us a trusted partner for such projects.

Alameda Point Site Commercial Development

Bellecci takes great pride in contributing to the revitalization of Willie Stargell Avenue with this In-N-Out Burger, Chase Bank, and a new gas station project in Alameda. As a critical connection between Main Street and Webster Street, our mission was to create a more expansive and efficient road that seamlessly integrated with the city’s infrastructure, improving connectivity and convenience for residents and visitors alike.
Formerly known as Tinker Avenue, this two-lane road previously cut straight through the face of the College of Alameda, leading to Webster Street near the tunnel. Our task involved redesigning and reconstructing the road to accommodate the growing needs of the city.
With the acquisition of the required land, the road began to take shape. Capitalizing on a 2.5-acre parcel between Webster Street and Willie Stargell Avenue, Bellecci began designing the innovative gateway into the city, including the now iconic “Welcome to Alameda” sign.
One of the primary obstacles encountered in this project was obtaining the required permits to construct the wall separating the road and the upcoming development area, which was under the ownership of Caltrans. Additionally, roadside channels to collect and purify stormwater runoff from the highway were needed to protect the bay ecosystem.
ADA compliancy was also of utmost importance—a challenge when considering the terrain between Webster Street and Willie Stargell Avenue. Bellecci carefully designed this area and intersection to account for incline and to ensure a comfortable experience for pedestrians all while meeting accessibility standards.
For enhanced safety and traffic flow, we also introduced a pedestrian-friendly red stamped-paving treatment at the commercial site entry from Willie Stargell Avenue, a solution that encourages adherence to the curved path, facilitating safe pedestrian crossing.
Bellecci always commits to bring nothing but excellence and innovation to every project we take on, all while prioritizing compliancy and sustainability.

Antioch (Vineyard) Cube Smart

When it came time for construction of The Vineyard Self-Storage facility, Bellecci embarked on an impressive endeavor of installing storm drain lines serving the facility. Although the proposed site allowed little slope in the land to work with, our creative thinking enabled us to overcome many unique challenges.
Ensuring ADA compliance was a top priority. Our team took great care in addressing the slope at the front, driveway, pathway, and parking lot, ensuring that each area met the necessary accessibility standards.
The steep incline from East 18th Street to Vineyard Drive presented a unique obstacle, as it exceeded ADA regulations. Fortunately, we approached this issue with determination, skillfully balancing the soil to find the right equilibrium. Furthermore, we took into consideration the stormwater regulations implemented by the state to ensure that our design was not only client-centered but also centered on the environment and the community.
Bellecci’s skilled team designed the parking lot to accommodate approximately one-hundred RV and boat storage spaces with a special runoff basin or a type of bioretention facility with open-air vaults that treats runoff from buildings, driveways, and the solar panels that provide shade for the RV and boat storage. Drive aisles constructed of all-weather pavement help prevent sliding, enhancing the safety throughout this area, while we designed the parking stalls with a permeable material totreat runoff from the drive aisles.
To manage runoff effectively, we redesigned the previously proposed bioretention facility. The exceptional soil drainage capabilities of the site enabled us to install a bioretention facility at the bottom, supplemented by larger vaults for ponding above. This clever design effectively manages stormwater, keeping the area safe and well-maintained.
Essentially, our project breathed new life into the site and the surrounding area. We navigated challenges with ingenuity, finding solutions that surpassed expectations. The result is a space that harmonizes accessibility, environmental responsibility, and community well-being.

About Us