UCB Piedmont Ave

The historical project of revitalizing Piedmont Avenue was a remarkable journey into the past. Piedmont Avenue’s original design was the work of the visionary Frederick Olmstead in 1864. This historic thoroughfare stretches through Piedmont, Oakland, Berkely, and beyond.
From the beginning, Bellecci made its mission clear in preserving the essence of Olmstead’s original design. However, navigating the intricate landscape of sloping surfaces, obstructing power poles, and dissipated curbs posed difficulties, especially as it pertained to ADA compliancy.
Collaborating closely with the city, we presented six different design options. Among them, one stood out—an innovative approach featuring amphitheater-style stairs that harmoniously integrated with the existing historic wall, which needed to remain. The wall’s height remained unchanged, allowing the sidewalk level to remain at its high level. Additionally, we incorporated dedicated bike lanes and scooter parking, catering to the ever-evolving landscape of transportation preferences.
To further expand on our mission of perseverance, Bellecci carefully recreated Olmstead’s original radius, adding multi-modal improvements and providing the space to accommodate the modernizations of their students. All while incorporating illuminating pedestrian pathway lights and beautifully crafted granite caps for functionality and allure.
Addressing the infrastructure needs, we embarked on the installation of a vital sanitary sewer line. The stadium’s basement, extending deep underground to its locker rooms, necessitated a carefully engineered connection. This new sewer line required specialized piping and meticulous backfilling, ultimately connecting to the Bancroft Way sewer line. Securing the permit for this connection was a momentous achievement, eliminating the need for an extensive pipeline reaching all the way to the campus—a solution that would have overwhelmed the existing infrastructure.
This project was a testament to the harmony between heritage preservation and modernization. Incorporating modern amenities into this historical roadway manifests both timeless design and accessibility for all.

UCB Memorial Stadium

The California Memorial Stadium is a renowned fixture on the UC Berkeley campus. The athletic stadium underwent a massive, multi-faceted $400 million renovation. This planning and design venture required years of joint effort from the designers and the university to meet the challenges presented by this major seismic design and historic upgrade as the Stadium is located directly on the Hayward Fault Line. The project also features the Student-Athlete High Performance Center (SAHPC), which is built three-stories below ground.
The iconic Memorial Stadium’s structural design features independent stadium segments which allow each part of the stadium to move independently during an earthquake. Despite replacing the majority of the stadium, the project preserved the original oval shape (reminiscent of a Roman Coliseum) and restored the historic exterior façade.
With 60,000 seats, the stadium houses extensive amenity spaces for athletes and fans, including a 350-foot long press box. The two-story press box and club levels offer splendid views of the San Francisco Bay and Golden Gate.
The innovative Simpson Center that houses thirteen university teams, blends seamlessly into the hillside with a public plaza atop, that frees up space within the stadium. The project prioritized sustainability, which speaks directly to the core values of Bellecci. Of the total construction debris, 99% was ultimately recycled and the project included the replanting of 134 trees. New bleachers were installed, made from recyclable aluminum.
Bellecci is proud to have been the project civil engineers for utilities, demolition, street improvements, site improvements, and hydrology/hydraulics for this amazing project to ensure a seismically safe, state-of-the-art experience for athletes, students, and fans alike. Bellecci served on the project team for four years and was instrumental member of the design team during both design and construction phase of the project.

Middlefield Road Corridor Improvements

The Middlefield Road Corridor Improvement project we completed for Redwood City was a gateway corridor endeavor that began at State Route 84 and continued northwest towards downtown Redwood City. Before our intervention, Middlefield Road was a wide asphalt street with narrow sidewalks, overhead power lines, minimal lighting, and lengthy crosswalks. Stormwater build-up was also a challenge because of improper drainage, one we were determined to change. The Middlefield Road Corridor Improvements project successfully breathed new life into the area.

The Middlefield Road project was carried out in three phases. The first phase covered the removal of any power poles and overhead wires that were in the way. The second phase included the creation of the separate bikeway. The third involved the Caltrans intersection between Middlefield Road and Redwood Road, which had separate permit requirements.

Given the impact we knew it would have on the community, we sought to hear the community’s input and used their feedback to shape the project through several public meetings. In addition, our team collaborated with nearby homeowners and went door-to-door to make sure our plans satisfied all parties involved in the project.

The results of our community outreach revealed that safer and easier access to Hoover Elementary School was a top priority — the existing system involved passage over a busy road. Crosswalks were added on Middlefield Road that covered all four directions. We also ensured all new crossings were ADA compliant, and we used colored concrete to improve both accessibility and visibility. We also added several shade trees and overhead and decorative pedestrian streetlights to the area.

Bellecci strives to use environmentally friendly techniques and materials in all our projects, and Middlefield Road was no different. We designed stormwater treatment planters with bio-retentive soil to address the drainage issue, also ensuring that hydrocarbons in the water are filtered out, as required by the California Water Board.

We developed and carried out plans for an ADA compliant sidewalk level, and a Class IV (or separated) bike lane and protected sidewalks, ensuring safer travel for cyclists as well. This even included an instalment of bicycle signals and signage for the separated bikeway, an innovative idea that hadn’t been done prior to this project. We also were able to shorten the existing pedestrian crosswalk from sixty-five feet of solid asphalt to about twenty-four feet between pedestrian refuges, making for safer pedestrian crossing conditions.

Overall, the Middlefield Road project is a testament to our commitment to transforming communities, and we were happy to provide a community friendly roadway that Redwood City residents can be proud of.

E-14th Street Corridor Improvement Project, Alameda County Public Works Agency

Alameda County Public Works Agency hired our team for the Ashland community’s roadway design improvement project, extending from 162nd Avenue Southeast to Interstate 238. Our extensive experience with complete street projects made us the ideal choice for the job. Despite many design challenges and existing sidewalk utilities, we were able to complete the corridor improvements with street trees, art work elements, seat pods, accessible transit stops, accessible curb ramps, lighting, storm water treatment areas, while adding protected and buffered bike lanes and mid-block crossings for safe intersection crossings in conformance with Ashland and Cherryland Business District Specific Plan requirements.
One of the most significant challenges we encountered during the project was coordinating with Alameda County Transit to improve bus stops while creating protected bicycle lanes behind them. We also had to move water mains and work with the sewer district to locate street light poles. We also collaborated with the Arts Commission to incorporate decorative art panels into the medians. Preserving existing parking along this major commercial corridor was another design challenge we had to meet while creating a protected and buffered bike lane.
The street was previously an old Caltrans route, and the County took ownership of this street after Caltrans relinquished the rights. The county and design team presented at the community meetings during the early design stages of this project, which featured multimodal transportation improvements, Class IV bike lanes, high-visibility crosswalks and lighting, shaded trees, and traffic signal improvements. Public art was also included to enhance the street’s beauty.
Accessibility along the shoulder was also a major concern, and we had to work with existing utilities to accommodate the community’s desire for a protected bike lane and provide infrastructure improvements. We also installed stormwater planters to capture water runoff from paved areas for stormwater treatment before discharging into the creek.
Our team worked closely with a landscape architect to locate and build seat pods that the community actively uses. Our experience with complete street projects and downtown beautification helped us achieve our goals and make the area more appealing.
In conclusion, the project was a great success, and we were proud to be a part of this unique Alameda County Public Works Agency project. Our experience in this project has given us valuable knowledge that we can apply to similar projects in the future.

San Carlos 2020 Pavement Rehabilitation

With over forty years of experience working with cities, we are no strangers to annual budgets or splitting up workloads to fit into the budget load.
For San Carlos, we have been providing annual budget work for some time. However, in 2020, it became a citywide initiative to perform a full rehabilitation of the pavement in multiple locations, including ADA improvements.
It is here that we ran into some challenges like those we had experienced previously at the Old Bayshore Road project in Millbrae a few years prior. Like the Millbrae project, we again needed to grade to meet and adhere to ADA regulations. Fortunately, having had recent experience, we knew exactly what the client would be looking for.
Bellecci then drafted up detailed grading plans that outlined all the specifics intended for the work. This included detailed well-thought-out plans and helped minimize any questions or confusion from the contractor.
After thoroughly reviewing the proposed work that Bellecci had drafted, the city was thrilled for work to begin. This project was considered a complete success, as it paved the way for more continual improvement and rehabilitation projects to come.
As an award-winning corporation, Bellecci specializes in providing civil engineering design and land surveying.

New Railroad Ave Pavement Rehabilitation (Suisun City)

Having served the industry in both the public and private sectors for over forty years, Bellecci has established a reputation for going above and beyond for our clients.
When Suisun City approached us with their need for pavement rehabilitation—with the challenge of only enough allocated funds for striping—we quickly got to work tapping into our experience to see how we could help curate a project to fit their needs.
We presented the city with a proposal that specifically detailed our plans to rehabilitate the existing pavement, using the existing striping in certain areas while rehabilitating the existing pavement, all within budget and meeting ADA access and balancing requirements. The city quickly accepted the proposal as it more than met the needs of the city’s goals.
We performed the work within the budget. The project also gave us another opportunity to employ Cold-In-Place Recycling (CIR), remaining in line with green initiatives across the city.
Bellecci believes in and encourages a collaborative environment, one we keep within the walls of our establishment, but also through our willingness to work with others for the benefit of the client. Harmonious dynamics are an important value for our company, and one we will continually show through each of our projects.

Old Bayshore Highway (Millbrae)

Millbrae is an energetic scene that houses many restaurants and hotels. So, when the city began noticing scraped driveways, deteriorating pavement, excessive water collection (or ponding), and out-of-date ADA access points, it quickly became a priority that was to be addressed quickly and tactfully.
Bellecci was an obvious choice for the city based on our knowledge of green pavement rehabilitation methods and our experience with similar projects in neighboring areas. Our focus was to quickly identify the challenges we faced with a pavement rehab project in such a heavy traffic area.
Ideally, in circumstances like this, we recommend a schedule based on the “least traffic” hours, typically at night. However, in this particular situation, the largest portion included the driveway of one of the city’s most popular hotels. Given the proximity and noise the project would produce, the request for daytime work was made, in which Bellecci quickly got busy planning out the best parameters for contractors to adhere to regarding traffic control.
As the city has a strong environmentally friendly agenda, Bellecci recognized this would be the perfect opportunity to implement the method of Cold-In-Place Recycling (CIR). This practice mixes the previously pulverized asphalt with other strengthening materials to rejuvenate it. This not only cuts down on costs as it relies heavily on the use of existing material, but provides less material to be dumped into landfills.
Overall, the project was well-received by the population, and Bellecci was also able to provide a new median island with pavers to enhance the aesthetics of the area. Despite some challenges with coordination and undocumented pipe locations, Bellecci proved we are the leader in unique and quick problem solving and ensuring that the right environmental practices are being pursued.

Hercules 2020 Pavement Repair

As industry leaders in green pavement rehabilitation practices, cities often turn to us for best project practices. In 2020, Hercules was no different. The city first approached us regarding a residential part of the city that had excessive speeding. Ultimately, we learned that restriping the area would help promote traffic calming.
Bellecci immediately got to work with our experienced design team and began developing a plan that would encourage slower traffic by adding additional striping. Ultimately, this approach narrowed the street lanes, which has been a successful strategy in the past in other areas.
Once the city accepted our proposed approach, we jumped into action. We again utilized the green method of Cold-In-Place Recycling (CIR), recycling and combining previously pulverized asphalt with other strengthening materials. This method not only minimizes cost by heavily relying on the use of existing material, but it also provides less material to be dumped into the landfills, making it an appealing route for many green initiative cities.
Bellecci’s approach is unique, as we know every job is different. This helps us in guiding our clients, making sure they understand and accept the full scope of their needs, as well as the impact it has on their communities.

Stevens Creek Blvd

This project was partly funded by Apple Inc., to design a Class IV bike lane to improve mobility to the Apple campus on Stevens Creek Blvd. while promoting bicycle and pedestrian safety options. Our solution was to build a separate bike lane while keeping the existing sidewalk and road in place. We designed an eight-foot-long pre-cast island to reduce the traffic impacts during construction, that would be caused by cast-in-place islands. During the design phase we coordinated with a concrete manufacturer to optimize the shape of the precast buffer island for compatibility with bicycles and moving vehicles. The result was a safe bike lane that minimized disruption of traffic flow during construction.
Our redesign also involved reconfiguring slip turn lanes built in the ’60s and ’70s to improve pedestrian safety and slow down intersection traffic movements. This trend was essential in improving mobility and safety while also being economical. The project includes green bike lanes to illuminate bicycle movements and identify them to vehicle traffic.
To ensure compliance with current bikeway design standards, we added bicycle signals, Class IV bike lanes, and up-to-date traffic signal poles to coordinate bike traffic and car traffic. We also incorporated double ramps into corners to make them ADA accessible and regrade and repave the street to meet compliance standards. Our team did additional surveying to ensure water drainage, pedestrian push buttons, and keeping the sidewalk ADA complaint.
Overall, our pre-cast solution worked better than the cast-in-place solution previously used in the city. This project represents our commitment to creating a more pedestrian-friendly community while prioritizing safety and mobility for all. We are incredibly proud of our partnership with the city of Cupertino and Apple, and hope this project serves as a model for future sustainable development.

Roundabout SR 152 Gilroy

We completed this project in partnership with the City of Gilroy and Meritage Homes. The city had envisioned roundabouts as a solution to a traffic problem in Gilroy. However, Caltrans District 4 had never implemented a roundabout on District 4. Our goal was to provide a gateway into the city, on this historic agricultural corridor from the Valley to the Coast, by introducing a traffic-calming measure that would make the freeway less congested.
To achieve this, we used geometric layouts that adjusted the road alignment to minimize impacts to a historic row of Cypress trees. We aligned the roundabout away from the trees where possible, and on the other side, we worked around the biological permitting zones: natural creeks, and waterways that couldn’t be encroached on due to permits.
The project includes splitter islands with some curvature to slow down drivers as they enter. To account for the unexpected nature of the roundabout’s location, we designed solar-powered speed feedback signs, rumble strips, and a flashing signal light to alert drivers to slow down.
Adjacent to the roundabout is a Class I, or multi-use bike lane that traverses through the area. Originally, the roundabout was going to include a fourth leg, but we scaled it back to become a three-legged roundabout after a redesign. We also protected both edges of a drainage ditch and constructed a bike exit into the Class I bike lane.
Our team is proud to have partnered with the City of Gilroy and Meritage Homes to create this kind of solution. We are committed to creating innovative and sustainable solutions that improve communities’ lives, and we are always ready to take on new challenges.

About Us