Stevens Creek Blvd

This project was partly funded by Apple Inc., to design a Class IV bike lane to improve mobility to the Apple campus on Stevens Creek Blvd. while promoting bicycle and pedestrian safety options. Our solution was to build a separate bike lane while keeping the existing sidewalk and road in place. We designed an eight-foot-long pre-cast island to reduce the traffic impacts during construction, that would be caused by cast-in-place islands. During the design phase we coordinated with a concrete manufacturer to optimize the shape of the precast buffer island for compatibility with bicycles and moving vehicles. The result was a safe bike lane that minimized disruption of traffic flow during construction.
Our redesign also involved reconfiguring slip turn lanes built in the ’60s and ’70s to improve pedestrian safety and slow down intersection traffic movements. This trend was essential in improving mobility and safety while also being economical. The project includes green bike lanes to illuminate bicycle movements and identify them to vehicle traffic.
To ensure compliance with current bikeway design standards, we added bicycle signals, Class IV bike lanes, and up-to-date traffic signal poles to coordinate bike traffic and car traffic. We also incorporated double ramps into corners to make them ADA accessible and regrade and repave the street to meet compliance standards. Our team did additional surveying to ensure water drainage, pedestrian push buttons, and keeping the sidewalk ADA complaint.
Overall, our pre-cast solution worked better than the cast-in-place solution previously used in the city. This project represents our commitment to creating a more pedestrian-friendly community while prioritizing safety and mobility for all. We are incredibly proud of our partnership with the city of Cupertino and Apple, and hope this project serves as a model for future sustainable development.

Roundabout SR 152 Gilroy

We completed this project in partnership with the City of Gilroy and Meritage Homes. The city had envisioned roundabouts as a solution to a traffic problem in Gilroy. However, Caltrans District 4 had never implemented a roundabout on District 4. Our goal was to provide a gateway into the city, on this historic agricultural corridor from the Valley to the Coast, by introducing a traffic-calming measure that would make the freeway less congested.
To achieve this, we used geometric layouts that adjusted the road alignment to minimize impacts to a historic row of Cypress trees. We aligned the roundabout away from the trees where possible, and on the other side, we worked around the biological permitting zones: natural creeks, and waterways that couldn’t be encroached on due to permits.
The project includes splitter islands with some curvature to slow down drivers as they enter. To account for the unexpected nature of the roundabout’s location, we designed solar-powered speed feedback signs, rumble strips, and a flashing signal light to alert drivers to slow down.
Adjacent to the roundabout is a Class I, or multi-use bike lane that traverses through the area. Originally, the roundabout was going to include a fourth leg, but we scaled it back to become a three-legged roundabout after a redesign. We also protected both edges of a drainage ditch and constructed a bike exit into the Class I bike lane.
Our team is proud to have partnered with the City of Gilroy and Meritage Homes to create this kind of solution. We are committed to creating innovative and sustainable solutions that improve communities’ lives, and we are always ready to take on new challenges.

49ers Public Right-of-Way ADA Improvements Project

At Bellecci, we believe that everyone should have equal access to public spaces, which is why we take great pride in the work we have done to improve ADA accessibility at the San Francisco 49ers National Football League (NFL) stadium. The City of Santa Clara chose our team for our extensive experience and expertise in […]

3rd St

Our award-winning partnership with RHAA for the City of Davis showcases our unwavering dedication to excellence, sustainability, and downtown improvements. The focus of this multi-phase project was on improving mobility and sustainability, while rejuvenating the downtown restaurant district, specifically at the 3rd street entrance to UC Davis. Our team oversaw the engineering design and engineering of the project, which included the creation of a pedestrian area that still enabled cars to pass through.
One of the significant challenges we faced was designing a full width right of way with permeable pavers in the sidewalk and the vehicular sections of the corridor, to promote ground water infiltration. We needed to ensure that the surface was strong enough to support cars and bicycles while still being environmentally sustainable. We included catch basins for overflow, ensuring that the project was both functional and aesthetically pleasing.
Our commitment to improving mobility and sustainability extended beyond the gateway to UC Davis. The project spanned through “A” Street adjacent to UC Davis and south, crossing through “B” Street, connecting ride-aways and improving access to buildings. We addressed issues with valley gutters and parking lots and diverted cars to signal improvements that previously took place. Our team undertook four phases of the project, including the removal of power poles, undergrounding power lines, installing wet utilities, and lowering water lines.
At every stage, we were committed to using greener solutions to modern-age problems, with ADA accessibility always a top priority. Our efforts resulted in an environmentally sustainable and visually appealing project that enhances downtown mobility. Despite the challenges, we persisted in using stable, permeable pavement, which was critical to the project’s success. As a result, the project won the 2019 American Public Works Association Sacramento Project of the Year Award.

About Us