Antioch (Vineyard) Cube Smart

When it came time for construction of The Vineyard Self-Storage facility, Bellecci embarked on an impressive endeavor of installing storm drain lines serving the facility. Although the proposed site allowed little slope in the land to work with, our creative thinking enabled us to overcome many unique challenges.
Ensuring ADA compliance was a top priority. Our team took great care in addressing the slope at the front, driveway, pathway, and parking lot, ensuring that each area met the necessary accessibility standards.
The steep incline from East 18th Street to Vineyard Drive presented a unique obstacle, as it exceeded ADA regulations. Fortunately, we approached this issue with determination, skillfully balancing the soil to find the right equilibrium. Furthermore, we took into consideration the stormwater regulations implemented by the state to ensure that our design was not only client-centered but also centered on the environment and the community.
Bellecci’s skilled team designed the parking lot to accommodate approximately one-hundred RV and boat storage spaces with a special runoff basin or a type of bioretention facility with open-air vaults that treats runoff from buildings, driveways, and the solar panels that provide shade for the RV and boat storage. Drive aisles constructed of all-weather pavement help prevent sliding, enhancing the safety throughout this area, while we designed the parking stalls with a permeable material totreat runoff from the drive aisles.
To manage runoff effectively, we redesigned the previously proposed bioretention facility. The exceptional soil drainage capabilities of the site enabled us to install a bioretention facility at the bottom, supplemented by larger vaults for ponding above. This clever design effectively manages stormwater, keeping the area safe and well-maintained.
Essentially, our project breathed new life into the site and the surrounding area. We navigated challenges with ingenuity, finding solutions that surpassed expectations. The result is a space that harmonizes accessibility, environmental responsibility, and community well-being.

Elite Self Storage

Situated on Guthrie Lane in Brentwood, California, the Elite Self-Storage project encompassed
a unique layout comprising an extensive building running along the front of the property line with
three additional buildings behind it. Bellecci provided solutions that were centered on managing
slopes, drainage, and integrating a bioretention facility.
The existence of slopes proves to be a continuous hurdle in self-storage projects. Fortunately,
Bellecci's experience in these areas meant the drainage concerns and integration of the
bioretention facility were key priorities from the start.
Due to the scale of the project, the City interpreted the building code in a way that led to a
unique request. The City provision allowed for construction to go ahead without a restroom but
mandated that one be installed if a request was made in the future. Because of this, the
planning of the sewage system became more complex with the addition of a water line. A valley
gutter between the buildings was added to manage runoff effectively.
The addition of utilities for the restroom created further limitations on the already constrained
stormwater design, which relied on valley gutters and storm drains to transport water to the
bioretention facility. Developing a thoughtful design that accommodated the restroom
requirements, as well as bioretention regulatory standards, we facilitated efficient gravity flow
toward the lowest point, minimizing the need for extensive piping.
During the course of the project, our team exhibited excellent attention to detail and an
unyielding dedication to tackling the unique circumstances presented by slopes and drainage.
By integrating innovative design solutions and adhering to regulatory requirements, we
successfully brought this self-storage project to life, providing a functional and environmentally
conscious facility to the client.

Security Self Storage

The Security Self-Storage project in the vibrant City of El Cerrito, California, involved transforming a long-abandoned OSH building into a self-storage facility, while the previous parking lot is planned to create an affordable housing complex that will satisfy residents for years to come.

Our greatest challenge was removing the seventy-eight-foot-long retaining wall and substantial slope on the east side of the building, which crossed into a neighboring property, while minding the client’s strained budget.. To overcome this challenge, collaboration with property owners was necessary, resulting in an elevation differential to accommodate required Emergency Vehicle Access (EVA). This change ensured safe and convenient vehicle travel on the site.
Working within the constraints of the existing layout and driven by space limitations, we adopted a phased development approach. Bellecci proposed temporary asphalt patches with a 5 percent grade to permit fire truck access during the interim phasing of the storage facility being open to the public and residential projects beginning construction, all while factoring in permanent stormwater treatment costs.
To comply with stormwater treatment standards, we incorporated bioretention facilities and permeable pavers into the design. We also had to adjust existing site grades to meet higher elevations and drive-up accessibility for easy movement of heavy objects and to ensure compliancy with ADA requirements.
In close collaboration with the landscape architect, we aimed to strike a balance by fulfilling the requirements of C3, and the City, all while staying within the client’s budget. Determining the right landscape area for irrigation was crucial for both compliance and cost-effectiveness.
External storage units were also added around the perimeter of the OSH building. This innovative concept revitalized previously abandoned spaces, effectively converting them into functional self-storage units.
Bellecci is strongly committed to overcoming challenges through creative solutions. This commitment combined with our expertise and willingness to collaborate allowed us to transform this space into a gateway into the City.

WIllow Storage

Nested between Willow Avenue and the adjacent railway, the Bellecci team embarked on an
outstanding project for a self-storage facility in Hercules, California. The project involved
creating both a storage facility for a community that was in need, and a comprehensive
stormwater management plan that adhered to city and county regulations. The projects
unfolded in several distinct phases, each presenting unique challenges and opportunities.
Phase One focused on the installation of the self-storage facility, comprising four storage
buildings, including a two-story structure, the driveway, temporary drive aisle, and parking for
U-Haul trucks. It also required design input from the fire chief to accommodate the office
building and the manager's apartment on the top floor.
The build site posed major challenges regarding the extreme slopes, resulting in a need for
balancing and regrading. Since the grades of the original sanitary sewer lift station were
inadequate for maintaining the flow of gravity and transporting water to the treatment plant,
the creation of a lift station was necessary. A J-Ditch was also installed to capture and divert
any runoff from reaching the nearby Caltrans right of way and creek.A unique component of
the project involved the creation of a sanitary sewer lift station, located about a block away.
This involved tapping into an existing sewer line originating from a local church, running
through an outdated existing pump station. The existing setup proved insufficient to handle
the demands of neighboring developments, ultimately executing the comprehensive design
of a new station, ensuring optimal functionality and improved flows.
Overall, our endeavor helped ensure the surrounding wildlife and nature will remain
protected and safe from discharge and that the community was provided a safe space for
their possessions. This project was a success and pinpointed a need for the residences, so
much in fact that the initial plans for Phase II being a commercial effort were scratched to
make room for more storage space.

About Us